Region

ST EMILION EN BORDEAUX

De Saint-Emilion wijngaarden zijn gelegen in het noord-oostelijke deel van de Gironde, op hellingen met uitzicht op de Dordogne-vallei. De benaming heeft een uitstekende microklimaat en unieke bodem

Vineyards of Bordeaux

St Emilion

PUISSEGUIN – ST EMILION

Deze benaming werd opgericht in 1936, heeft het hoogste punt (89 m) in de Saint-Emilion regio. Het zuiden en het zuidoosten is een perfect wijngebied, en heeft alle voorwaarden die nodig zijn om te rijpen en produceren van gezonde en geconcentreerde druiven.

Hoewel Puisseguin-Saint-Emilion vrij heuvelachtig is, het hoofdbestanddeel van de bodem is de klei-kalksteen die typisch is voor deze regio. Uit de rotsachtige bodem trekken de wortels hun voeding die zij nodig hebben om het in stand houden van de wijngaarden tijdens de warme en vaak droge zomers.

De wijnstokken plantatie blijft trouw aan de traditionele Saint-Emilion wijnen met dominantie Merlot ( 60 %). De rest van regio zal met 30 % Cabernet Franc en 10 % andere soort wijndruiven beplant worden. Als gevolg van de klei-kalk bodems gaat de rijping sneller, zelfs met slechtere weersomstandigheden.

Puisseguin wijnen hebben over het algemeen een dichte en diepe kleur. Zonder verrassing hun neus bevat nota’s van rode bessen (aardbeien, frambozen) en zelfs steenvruchten, zoals pruimen . Maar er zijn ook nota’s van munt, vijgen, zwarte bessen, zoethout en zelfs zoete specerijen.

Onze wijn aangenaam in de mond, als gevolg van hun vlezige en volledige structuur die nooit te zwaar is. De fijne omhulde tannine zorgt voor een goede en een lange levensduur.

Puisseguin-Saint-Emilion ligt in het hart van de ‘satelliet’ van de Saint-Emilion appellation in Libournais de ‘rechteroever’ sub-regio van Bordeaux.

Van alle satelliet-appellations heeft Puisseguin-Saint-Emilion de strengste wetten met betrekking tot de productie van wijn. In het oorspronkelijk juridisch document opgesteld voor de AOC classificatie staan de individuele percelen, waar de benaming van de druiven moeten worden gekweekt.

De druivensoorten hier toegestaan is de Merlot, Malbec, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Merlot overheerst, meestal samen met Cabernet Franc (hier bekend als ‘Bouchet’). Cabernet Sauvignon is veel minder vaak geplant in de koelere bodems van het Saint-Emilion gebied in het algemeen, en produceert alleen wijnen van betrouwbare kwaliteit in zeer specifieke plekken. De prevalentie van Merlot (een vroege bloei variëteit) betekent dat de benaming gevoelig is voor vorst in het voorjaar en kan het merendeel van haar productie verliezen in een koud jaar.

The view from Puisseguin towards St Emilion

Om te kwalificeren voor de Puisseguin-Saint-Emilion appellation, moet de wijnen een minimum van 11% alcohol bevatten en afkomstig zijn van wijngaarden aangeplant met een dichtheid van minder dan 5500 wijnstokken per hectare. Wijnen gemaakt van hybride wijnstokken of die onder de drie jaar komen niet in aanmerking.

De vier Saint-Emilion satellieten Saint-Georges-Saint-Emilion, Montagne-Saint-Emilion, Lussac-Saint-Emilion en Puisseguin-Saint-Emilion zelf – allen gelegen ten noorden van Saint-Emilion stad. Voorheen Parsac-Saint-Emilion en Sables-Saint-Emilion waren ook geldige benamingen, maar de vier hierboven genoemde zijn die welke in het begin van de 21ste eeuw erkend zijn . Ze staan bekend als satellieten, omdat ze rond het gebied van meer prestigieuze historisch wijnhuizen liggen. Deze zogenaamde minderwaardige wijnen hebben met behulp van de Saint-Emilion naam in het midden van de 20e eeuw hun eigen onafhankelijke Saint-Emilion erkenning gekregen door verandering van de grenzen van Lussac, Montagne, Puisseguin en Saint-Georges.

De Barbanne rivier, die loopt ongeveer parallel aan de Dordogne, is de zuidelijke grens van deze vier benamingen. De rivier is van bijzonder groot belang omdat het de historische grens is tussen de ‘Langue d’olie’ en de ‘Langue d’Oc’ – respectievelijk de noordelijke en zuidelijke helften van het oude Frankrijk is. Het is vanaf hier dat de Languedoc zijn naam ontleent.